SPORT

 

MAGIČNA PIŠTALJKA


Zvanično prvu utakmicu u evropskim takmicenjima, mladi sudija iz Luksemburga, naše gore list, Jasmin Šabotic imaće u cetvrtak 20 avgusta. Preciznije Šabotic je određen za glavnog arbitra na meču prvog kola kvalifikacija za EVROPA LIGU, u kojem će se sutra u Gibraltaru od 17:30h na stadionu Victoria, sastati ekipe domaćina St Joseph's i gostiju sa Farskih ostrva, B36 Torshavn. Za probijanje leda na evropskoj fudbalskoj sceni FLF je odlučio da Jasminu sa linije podršku pruže iskusni Joaquin Da Silva i Tom Hansen a ulogu četvrtog sudije dobio je Laurent Wilmes. Šabotic je u sezoni 2018/2019 postao član elitnog sudijskog kadra Luksemburga i do sada je sudio svim velikim klubovima ove zemlje. Nekoliko puta su mu čelnici fudbalskog saveza ukazali poverenje i u derbijima, uprkos njegovim godinama i manjku iskustva. Od januara ove godine, Jasmin Šabotic je zvanično uvršten na FIFA listu fudbalskih sudija za predstojecu sezonu.

Priča o ovom fudbalskom talentu sa pistaljkom, počinje krajem devedesetih, emigriranjem njegovih roditelja iz Crne Gore, tačnije rodne Petnice u Luksemburg. Kada su te, sada već davne 1994 godine dobili sina, Sabro i Izeta, sigurno nisu ni slutili da će on jednog dana imati karijeru fudbalskog sudije... i to internacionalnu. Nakon što je napunio deset godina, Jasmin počinje trenirati fudbal ali već sa četrnaest shvata da njemu zadovoljstvo u fudbalu neće pružiti lopta već pistaljka. Odlučan da uspe u svojoj nameri da jednog dana deli pravdu profesionalcima, morao je trenirati naporno skoro svakog dana. Rezultati su ubrzo počeli da pristižu i već 2015 godine Jasmin počinje suditi drugu ligu Luksemburga. Njegov talenat zapao je za oko ljudima iz sudijskog komiteta a naročito Alanu Hameru, živoj legendi luksemburskog fudbala, deset godina je sa velikim uspehom sudio Champions League. Pod dirigentskom palicom iskusnog Hamera koji je usmerio svog pulena ka putu Evrope, ostvarenje decackog sna bilo je na vidiku. Nekome je za ostvarenje želja bio potreban čarobni štapić a Jasminu samo... pistaljka.

U međuvremenu on završava školu i počinje raditi kao vaspitač u jednoj predskolskoj ustanovi u prestonici. Sada je svu svoju energiju mogao usmeriti prema svom cilju. Prošle godine je igrom slučaja, posredstvom zajedničkog prijatelja, tokom odmora u Podgorici upoznao i legendarnog Dejana Savicevica. Posle kraćeg razgovora i upoznavanja bivši zvezdin AS mu je kao kroz šalu predložio da dodje u Crnu Goru i da tu sudi prvu ligu. Primamljiva ponuda čak i u šali, koju je on na kraju iz sasvim razumljivih razloga ipak odbio.
Početkom januara tekuće godine, Jasmin Šabotic je bio član sudijske delegacije Luksemburga na Fifinom samitu u Majorci. Tu je imao priliku da upozna i porazgovara sa nekim od velikih evropskih arbitara, poput Chakira, Turpina, Skomine, Kuipersa i drugih. Tada je i zvanično proglašen najmladjim sudijom na Fifinoj listi za 2020 godinu. Sasvim je moguće da je možda i jedini koji tečno priča pet jezika, posle našeg maternjeg, govori još i luksemburski, francuski, nemački i engleski. Njegova fizička sprema je bez premca, i da bi ostao u formi mora trenirati četiri puta nedeljno a onda sledi vikend i utakmica. Zbog autoritativnog načina vođenja utakmica i zahvaljujući njegovom stilu kretanja i trčanja već je dobio nadimak luksemburski Chakir. Međutim, iako mu takvo poređenje imponuje on ne obraća pažnju na to, jer zna da je pred njim dugo i teško putovanje i sam nadimak neće biti dovoljan. Evropsko fudbalsko nebo svetli bezbrojnim zvezdama a Jasmin Šabotic ce pokušati da ih dosegne.

 

 

 

Autor: Sarkis Ajdinović

 
 

 

 

 

 

|  NOVOPAZARSKI SAJT ©  All Rights Reserved  |  Novi-Pazar.NET   USLOVI KORIŠĆENJA  |  WEB DESIGN #NPNET