Autor:  Dr Muamer Bačevac

 

MEĐU OSTEROVIMA


 

Svakog mislećeg čovjeka obavezuje vrijeme u kojem živi.
On je tu da vidi, reaguje i kaže. Častan i ispravan stav kao danak vremena u kojem žive ponajviše prilažu stihotvorci i pisci. Javno mišljenje jednog Eka, donedavna razarajuća kolumna Saramanga, nesalomljiv stav Pintera, širina humanizma jednog Oza, bockanje u svijest nobelovca Ljose, svijetle su tacke ljudske slobode i čovjekoljublja.
Pola Ostera, velikog protivnika Bušove administracije, dopisujem uz navedene čarobnjake sa perom. Ovaj pjesnik, esejista, scenarista, prevodilac, reditelj i romanopisac, ističe se svojim društvenim angažmanom, posebno kritikom savremenog američkog društva.
Imamo srećnu mogućnost da čitamo njegove britke romane skoro kad i Amerikanci zahvaljujući izdavaču Geopoetici, u izvanrednom prijevodu.
Toplo preporučujem jedno od Osterovih novih ostvarenja, roman Nevidljivi . Zavodljivo intrigantno štivo, koje je u svakoj novoj rečenici sve zanimlivije. Adam Voker, glavni junak djela ostavlja svoj životopis prijatelju, otvarajući bolna preispitivanja njegovim poznanicima i bližnjim. Incest i ubistvo,ljubav i prijateljstvo, sve u ambijentu Kolumbije i Pariza, sadrzaj je ove žustre savremene americke proze, u svom najboljem izdanju. Pisac koji je svaki put drugačiji u izrazu, temi pa i načinu pripovedanja, svakim svojim ostvarenjem otkriva samog sebe u novom svjetlu. Siguran sam da ćete njegovim čitanjem pored ogromnog užitka možda spoznati i dio vas samih.